Здоров’я та здоровий спосіб життя людини: погляди, думки, висновки - Petro Savchuk; Ihor Bakiko; Volodymyr Kovalchuk; Serhii Savchuk (Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 2018)
Актуальність. Провідною умовою реформування сучасної вітчизняної системи освіти є питання зміцнення здоров’я підростаючого покоління, формування здорового способу життя учнів, виховання культури здоров’я в молоді, адже тенденція до погіршення здоров’я українських дітей та учнівської молоді набуває масштабу загальнонаціональної проблеми. Актуальність вищезазначених положень підтверджено нормативно-правовою базою щодо освітньої галузі в Україні. Доцільно осягнути погляди та думки стародавніх філософів і педагогів щодо поняття здоров’я, їхню філософію здоров’я людини задля актуалізації раціональних ідей та їх залучення до розв’язання сучасних проблем у контексті концепції оздоровлення сучасного суспільства. Термін «здоров’я» не означає лише відсутність хвороби. Здоровою вважається людина, яка досягла самоусвідомлення й самореалізації, тобто внутрішньої гармонії. Мета статті – визначити наукові уявлення про поняття здоров’я, його складові частини. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел, системно-структурний аналіз. Результати роботи. Головна ідея численних робіт філософів, мудреців античності – кожна людина відповідає за власний порядок або хаос у її душі, сама створює добробут, благополуччя, здоров’я. Давньогрецькі та давньоримські філософи вперше порушили питання про особистісну відповідальність людини як за власне здоров’я, так і за здоров’я інших. Висновки. Здоровою може вважатися людина, яка відрізняється гармонійним фізичним і розумовим розвитком, добре адаптована до навколишнього фізичного й соціального середовища. Вона цілком реалізовує свої фізичні та розумові здібності, може пристосовуватися до змін у навколишньому середовищі, коли вони не виходять за межі норми, і робить свій внесок, співрозмірний з її здібностями, у добробут суспільства.