GÖSTERİŞÇİ TÜKETİM ARACI OLARAK INSTAGRAMIN TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA MOTİVASYONUNA ETKİSİ - Cihan BECAN; Ghoncheh EAGHANIOSKOUI (e-Journal of New Media, 2019)
İnsanların çoğu anlık bilgi sahibi olmak, çevresindeki olayları keşfetmek, her hangi bir konuda kişiveya kişilerle etkileşime geçmek veya diğer toplumsal ve psikolojik gereksinimleri karşılamakistemesinden dolayı yaşadığımız çağda sosyal medyaya olan eğilim artmaktadır. Sosyal medya sonyıllarda hem bireylerin yaşam tarzlarını biçimlendirmesinde hem de markaların aktivitelerini hedefkitlelerine ulaştırabilmesinde temel araç haline gelmiştir. Sosyal medya, tüketici nezdinde daha fazlakullanılan mecra olduğu için markaların pazarlama iletişimi stratejilerinde vazgeçilmez bir konumaulaşmıştır. Pek çok marka, sosyal medyada kendine yer bularak bireylerin satın alma davranışlarıüzerinde daha fazla belirleyici olmaya başlamışlardır. Bu çalışmada, markaların bir sosyal medyaplatformu olarak Instagram üzerinden gerçekleştirdikleri faaliyetlerin tüketicilerin hazır giyim ürünüsatın alma davranışlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu amaçla Google Form uygulamasıüzerinden, herkese açık olacak şekilde çevrimiçi kaynak aracılığıyla basit tesadüfi örneklemyönteminin kullanılması sonucunda toplam 231 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada toplanan verilerİran’da yaşayan ve aktif bir satış Instagram sayfası olarak Gang.mezon’u kullanan tüketicilerlesınırlandırılmıştır. Bu ankette sorular Instagram üzerinden hazır giyim ürünü satın almaya yönelikmotivasyonları belirten ifadeler, gösterişçi tüketim davranışları ile satın alma sıklığı, satın almanedenleri, alınan ürün türleri ve demografik faktörler olmak üzere dört bölümde toplanmış ve busorular üzerinden analiz edilmiştir. Elde edilen verilere göre, tüketicilerin Instagram üzerinden satınalma motivasyon faktörlerinin başında keşfetmenin geldiği, bunu sırasıyla takip etme, bilgi edinme,sosyalleşme, deneme ve yorum yapma faktörünün takip ettiği ortaya çıkmıştır.