Sigara Dumanına Maruz Kalan Dişi Sıçanlarda Alfa-Tocopherol"ün Endometrial Uterin Vaskülarizasyonu, Rahim Serviks Oksidatif Stres ve Proliferasyon Üzerine Etkisi - Agnes Erna Taulina PURBA; Juneris ARİTONANG; Nurdiana NURDİANA; Setyawati SOEHARTO; İ Wayan Arsana WİYASA (Cukurova Medical Journal, 2014)
Amaç: Bu çalışma -tocopherol uygulamasının uterin endometrium vaskülarizasyonu arttırmada, uterin servik soksidatif stresinin hibe edilmesi ve sigara dumanına maruz kalan dişi sıçanlarda servikal çoğalmanın artırılabileceğinin mümkün olup olmadığını öğrenmeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metod: Yirmibeş adet, 8 haftalık dişi Wistar sıçanı (Rattusnorvegicus) kontrol grubu (maruz bırakılmamış grup) dahil 5 gruba (n=5) ayrılmıştır; sigara dumanına (CS) maruz bırakılmış sıçanlar; sigara dumanına maruz bırakılmış ve 100mg/kg/gün dozluk (CS+AT1) -tocopherol"aile muamele edilmiş sıçanlar; sigara dumanına maruz bırakılmış ve 200mg/kg/gündozluk (CS+AT2) -tocopherolile e muamele edilmiş sıçanlar; sigara dumanına maruz bırakılmış ve 400mg/kg/gündozluk (CS+AT3) -tocopherolile e muamele edilmiş sıçanlar. Endometrial VEGF"nin ekspresyonu, anti-VEGF, primer antikor vebiyotinlenmiş genel sekonderantikor kullanılarak immunohistokimyasal boyama ile gözlenmiştir. MDA düzeyleri kolorimetrik olarak ölçülmüştür. Spiral arterlerin sayısı ve Rahim serviks epitel hücrelerin çoğalması hematoksiline ozin boyalarla histolojik olarak sayılmıştır. Bu araştırma Endonezya Malang"daki (No 477/EC/KEPK-S2-KB/10/2013) Brawijaya Üniversitesi Tıp Fakültesi"nin araştırma etik komitesi tarafından onaylanmıştır. Bulgular: Sigara dumanı control grubuyla karşılaştırıldığında özellikle VEGF seviyesini, spiral arterlerin ve uterin serviks epitel hücrelerinin sayısını düşürmüştür (P0.05).a-tocopherol"ün İkinci ve üçüncü dozları CS grubuna kıyasla (P0.05). Sıçanlarda sigara dumanına maruz kalmanın serviks MDA düzeyini control grubuna(P