Wydajność pracy z bazami danych aplikacji tworzonych w Django - Bartosz Nejman; Beata Pańczyk (Journal of Computer Sciences Institute, 2019)
Tworzenie aplikacji internetowych składa się z wielu procesów. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego systemu bazy danych gdyż to od niej może w dużej mierze zależeć szybkość działania aplikacji. Duża liczba dostępnych systemów baz danych sprawia iż wybór ten nie jest łatwy. Niniejszy artykuł przedstawia porównanie wydajności pracy z bazami danych na przykładzie aplikacji tworzonych w Django oraz trzech systemów bazodanowych: MySQL, PostgreSQL oraz MongoDB.