Příznaky domácího násilí - Jiří Sedlák (Pedagogická Orientace, 2017)
Změny ve struktuře naší společnosti se odrážejí v příčinách, důsledcích i terapii domácího násilí. Pomáhající profese, jako jsou státní i nestátní organizace, sociální pracovníci, policisté, lékaři, soudci a psychologové, posuzují nej častěji fyzické formy domácího násilí. Psychickým a sociálním formám a příznakům v těchto oblastech věnují však minimum pozornosti. Právě tyto zanedbávané formy působí v psychice a v sociálních vztazích obětí dlouhodobé až nezvratné škody. Praktický výcvik v diagnostikování a terapii domácího násilí u osob pomáhajících profesí je v počátcích. Jsou navrženy způsoby řešení současného neuspokojivého stavu. Na jedné straně lze zvyšovat odolnost obětí vůči stresům různými metodami, na druhé straně je možno upřesnit rozpoznávání domácího násilí pomocí definice syndromu domácího násilí.