D VİTAMİNİ İLE KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI İLİŞKİSİ - Mahir Arslan (Sağlık Akademisi Kastamonu, 2020)
İnsanlarda D vitamini ihtiyacının %95 kadarı güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenmektedir. Mevsimler, günün saati, cam, deri koruyucular, geleneksel giyim tarzı, yaşlanma, yaşanılan enlem bölgesi ve pigmentasyon derideki bu dönüşümü etkiler. Vitamin D eksikliği osteoporoz ve erişkinlerde kemiğin diğer bir hastalığı osteomalazi, çocuklarda raşitizme neden olur. Vitamin D eksikliği ayrıca kardiyovasküler hastalık, metabolik sendrom, solunum yolu hastalıkları ve kanserin yanında multipl skleroz, romatoid artrit, tip 1 diyabet gibi birçok otoimmün sistem hastalığın görülme riskini artırır. Bu derlemede D vitamini ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı arasındaki ilişki ele alınmıştır.