Reviews - Justinas Dementavičius (Politologija, 2022)
Rasa Bortkevičiūtė, Patricija Kalkytė, dr. Vytautas Kuokštis, dr. Vitalis Nakrošis, Inga Patkauskaitė-Tiuchtienė ir dr. Ramūnas Vilpišauskas, Nuo greitų pergalių prie skaudžių pralaimėjimų: Lietuvos viešosios politikos atsakas į COVID-19 pandemiją ir šios krizės valdymas 2020 m., Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, 2021, 424 p. Monografijoje pasirinkta aprašyti COVID-19 valdymo politiką nuo 2020 m. vasario pabaigos iki 2020 m. gruodžio pradžios. Tai yra pirmoji išsamiai koronaviruso pandemijos valdymo klausimą nagrinėjanti monografija Lietuvoje. Autorių siekis yra suprasti, kaip Lietuvoje ir kitose ES šalyse buvo reaguojama į koronaviruso protrūkį, koks pasirinktas situacijos valdymas, kokia daroma įtaka viešajai politikai, nagrinėjamas pandemijos poveikis sveikatos apsaugos ir ekonomikos sritims Lietuvoje. Studija remiasi nuodugniai pristatytomis teorinėmis perspektyvomis ir metodologijomis. Patį tyrimą sudaro dvi dalys – Lietuvos lyginimas su kitų ES valstybių atsaku į problemas, nulemtas COVID-19, ir detali analizė, kaip anksčiau minėtu laikotarpiu Lietuva tvarkėsi su pandemijos sukeltais sunkumais. Išvadose ir rekomendacijose autoriai pateikia 12 rekomendacijų, kaip reikėtų efektyviau reaguoti į panašaus pobūdžio krizes. Chronologine seka, nuosekliai ir aiškiai pateikiamas pandemijos valdymas, valdymo sėkmės ir nesėkmės leidžia objektyviai pažvelgti į situaciją, padeda susigaudyti, kada ir kokie sprendimai buvo priimti ir kokia tų sprendimų reikšmė bei nauda. Ieva Venskutonytė