VOLTERRA-WİENER SERİSİ KULLANILARAK OPTİK GERİBESLEMELİ YARIİLETKEN LAZER DİYODUN ANALİZİ - Remzi YILDIRIM; Kenan DANIŞMAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 1998)
Bu çalışmada, lazer diyodun (LD) lineerize edilmiş tek mod oran denklemleri harici boşluklu LD'ye göre yeniden düzenlenerek bu denklemler harmonik giriş metoduyla birlikte Volterra serileri kullanılarak çözülmüştür. Harmonik transfer fonksiyonlarının elde edilmesinde Volterra-Wiener seri yaklaşımı kullanılmıştır. Bulunan transfer fonksiyonları kullanılarak çıkıştan-girişe doğru kararlılık analizleri yapılmış olup bu analizlerde Nyquist kararlılık kriteri temel alınmştır. Bu çalışmada, açık sistem transfer fonksiyonu TF = (H1/1- G1) elde edilmiştir. TF transfer foksiyonunun Nyquist eğrisi de çizilerek LD'un akım-denetimli osilatör gibi çalıştığı da gösterilmiştir.