Lille Ting er seg selv – en småbarnsbildebok i et transspråkrom - Eivind Karlsson (Nordisk Barnehageforskning, 2024)
Formålet med studien er å avdekke hvordan bildeboken Lille Ting spiser ABC (Diep, 2011) kan fungere som bidragsyter til et transspråkingsrom for lesere med ulik bakgrunn og erfaring. Det innebærer å peke på ulike typer språk og språklignende innslag boken tilbyr og gjør tilgjengelig for leserne. Studiens tilnærming er nærlesning, en metode som tar utgangspunkt i den fristilte, autonome teksten og avdekker hvordan delene og helheten bygger opp og tilfører mening, men også hvordan kontekstuelle forhold spiller inn. Fremstillingen berører ordforrådet, de poetiske og musiske innslagene, sjangeren ABC-bok, det multimodale samspillet og de performative innslagene i boken. Det foreslås også didaktiske tilnærminger som kan fremme dette potensialet. Hovedfunnet i studien er at språk og språklignende innslag i den aktuelle boken forekommer på mange ulike måter og vil være tilgjengelige for mange ulike lesere med ulike bakgrunner. Derfor er det rimelig å si at denne boken er et godt utgangspunkt for å skape transspråklige rom i barnehagen.