مطالعه مقایسهای شاخصهای هرش و اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی آثار پژوهشگران: مورد مطالعه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی - علیرضا بهمن آبادی; طیبه شهمیرزادی; مازیار امیرحسینی (پژوهشنامه علم سنجی, 2024)
هدف: هدف از انجام این پژوهش، شناسایی استفاده از شاخص اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی فعالیت‌های پژوهشی پژوهشگران سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی است.روش‌شناسی: پژوهش حاضر با رویکرد علم‌سنجی و با استفاده از روش تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه پژوهش را 13066 مقاله بین‌المللی از 1589پژوهشگر سازمان تشکیل می‌دهد که داده‌های مربوط به آنها از پایگاه اسکوپوس و نیز سامانه علم‌سنجی سازمان مذکور استخراج شده است. در راستای اهداف پژوهش حاضر، پژوهشگرانی که شاخص هرش 1 داشته و هم‌زمان مقالات آنان نیز از امتیاز اف.دبلیو.سی.آی برخوردار بود (درمجموع 1589 نفر) از این مجموعه استخراج و داده‌های آنها برای این مطالعه تحلیل شد. محاسبه میانگین اف.دبلیو.سی.آی پژوهشگران صرفاً بر مبنای مقالات دارای امتیاز یادشده انجام شده و مقالات فاقد این امتیاز از حیطه بررسی خارج شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار اکسل و نیز اس‌پی‌اس‌اس صورت گرفته است.یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد میانگین شاخص اف.دبلیو.سی.آی برای تمامی پژوهشگران مورد مطالعه 0.398 بوده و بالاترین امتیاز به‌دست‌آمده نیز 9.85 است.میانگین این شاخص برای همه گروه‌های موضوعی یازده‌گانه کمتر از 1 بوده و در همین حال گروه موضوعی جنگل و مرتع و منابع طبیعی با کسب 0.61 بالاتر از بقیه گروه‌ها قرار گرفته است. همچنین ارتباط مستقیمی میان شاخص هرش پژوهشگران با شاخص اف.دبلیو.سی.آی آنان درمجموع وجود ندارد یا چنین ارتباطی در حد بسیار ضعیفی است. بر اساس یافته‌های پژوهش میانگین شاخص هرش بالاتر لزوماً به معنای کیفیت بالاتر مقالات نبوده و میانگین موضوعی وزنی این مقالات نسبت به همتایان خود در سطح جهانی در سطح پایین‌تری قرار دارند.نتیجه‌گیری: با وجود تفاوت‌های نه چندان گسترده میان دو شاخص اف.دبلیو.سی.آی و هرش، استفاده از شاخص اف.دبلیو.سی.آی در ارزیابی مقالات پژوهشگران سازمان می‌تواند بیشتر قابل اتکا باشد.