Organik Tarım Koşullarında Bakteri Aşılamanın Bazı Baklagil Yeşil Gübreleme Bitkilerinin Verim ve Verim Unsurlarına Etkilerinin Belirlenmesi - Müslüm COŞKUN; Gülşah BENGİSU (ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 2021)
Bu araştırma, Şanlıurfa İli Harran Ovasında yer alan GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Talat Demirören Araştırma İstasyonunda, organik tarım koşulları ekim nöbeti döngüsünde, bakteri aşılamanın bazı baklagil yeşil gübreleme bitkilerinin (yerli kırrmızı mercimek, taşkent yem bezelyesi ve selçuk-99 yaygın fiğ) verim ve verim unsurları üzerine etkilerinin araştırılması amacıyla, tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak, 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Denemede ana konuları bakteri aşılı ve aşısız uygulamalar, alt konuları ise 3 farklı yeşil gübreleme bitki türleri oluşturmuştur. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre; 2017 yılında, farklı yeşil gübre bitki türleri x bakteri aşılı/aşısız interaksiyonu uygulamalarının, bitki sapı ve bitki boyu uzunluklarına istatiksel olarak etkide bulunmadığı, yaş ot ve kuru ot verimlerine sırasıyla %5 ve %1 önem seviyelerinde etkide bulunduğu; 2018 yılında ise farklı yeşil gübre bitki türleri x bakteri aşılı/aşısız interaksiyonu uygulamalarının, bitki sapı uzunluğu ve kuru ot verimine istatiksel olarak etkide bulunmadığı, bitki boyu ve yaş ot verimine %5 önem seviyesinde etkide bulunduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak; Şanlıurfa ili Harran Ovası organik tarım koşullarında en uygun yeşil gübreleme bitkisinin bakteri aşılı yem bezelyesi olduğu tespit edilmiştir.