بررسی رابطه بین ابعاد مختلف دینداری و هویت اخلاقی در دانشجویان دانشگاه اصفهان - ماهگل توکلی; زهره لطیفی; شعله امیری (مطالعات اسلام و روانشناسی, 2010)
هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین ابعاد مختلف دینداری و هویت اخلاقی در دانشجویان دانشگاه اصفهان است. به همین منظور، در قالب یک طرح شبه آزمایشی و به وسیله روش نمونه‌گیری تصادفی، یک نمونه 78 نفری (41 نفر پسر و 37 نفر دختر) انتخاب شد و پرسش‌نامه هویت اخلاقی (آکوئینو، 2002) و مقیاس سنجش دینداری (سراج زاده ، 1377) در اختیار آنها گذاشته شد. پرسش‌نامه هویت اخلاقی، میزان تحول اخلاقی را در دو بعد نمادسازی و درونی‌سازی مشخص می‌کند. مقیاس سنجش دینداری که بر اساس نظریه چند بعدی دینداری گلاک و استارک تهیه شده است، چهار بعد دینداری شامل ابعاد اعتقادی، عاطفی (تجربه‌ای)، پیامدی (کاربردی) و مناسکی را مورد بررسی قرار می‌دهد. نتایج این پژوهش نشان‌دهندة عدم وجود تفاوت میان دو گروه زن و مرد بر اساس نمره هویت اخلاقی و دینداری است. همچنین داده‌ها بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار میان نمره کل هویت اخلاقی و دینداری در هر دو جنس و ارتباط میان زیر مقیاس نمادسازی و ابعاد مناسکی و پیامدی در زنان و زیر مقیاس درونی‌سازی و بعد اعتقادی در مردان بود