МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МОЛОДШИХ ІНСПЕКТОРІВ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇДІЯЛЬНОСТІ - Любов ТРІФАНІНА; Валентина МІРОШНІЧЕНКО; Вадим ДИЯК (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2022)
Стаття присвячена обґрунтуванню методичних основ формування готовності молодших інспекторів прикордонної служби до професійної діяльності. Під час дослідження було встановлено, що здійснення підготовки молодших інспекторів прикордонної служби до професійної діяльності відбувається в навчальних центрах Державної прикордонної служби України. Запропоновано навчання за спеціальною Програмою. Програма передбачає мету підготовки у наданні майбутнім молодшим інспекторам прикордонної служби базових знань та практичних навичок. Автори пропонують до змісту програми віднести такі теми: Тема 1: Основні положення Закону України «Про прикордонний контроль». Тема 2. Види та обов’язки прикордонних нарядів, які застосовуються у пунктах пропуску через державний кордон. Тема 3. Види, технічні можливості технічних засобів для огляду транспортних засобів. Тема 4. Види, технічні можливості приладів паспортного контролю. Тема 5. Користування комплексом автоматизованої системи паспортного контролю «Гарт-1/П». Тема охоплює такі зняття. Тема 6. Порядок перевірки документів. Тема 7. Паспортні документи, види їх захисту. Тема 8. Загальні положення щодо ідентифікації особи. Тема 9. Спеціальні відмітки Державної прикордонної служби України, які використовують уповноважені службові особи, порядок їх проставлення. Тема 10. Пропуск через державний кордон осіб. Тема 11. Технологія прикордонного контролю в пунктах пропуску для автомобільного сполучення. Тема 12. Порядок організації та несення служби прикордонних нарядів в пунктах пропуску для автомобільного сполучення. Тема 13. Технологія прикордонного контролю у пунктах пропуску для залізничного сполучення. Тема 14. Порядок організації та несення служби прикордонних нарядів у пунктах пропуску для залізничного сполучення. Тема 15. Технологія прикордонного контролю та особливості несення служби прикордонних нарядів у пунктах пропуску для морського(річкового, поромного) і повітряного сполучення. Автори зазначають, що сучасні трансформації в освіті призводять до зміни її концептуальних ідей, а саме: виникнення потреби у переході від концепції отримувати знання, уміння, навички, до концепції навчатися самовдосконаленню. Чим раніше розпочати військовослужбовця навчати вчитися, тим успішніше він у майбутньому набуде необхідних компетенцій. Це особливо стосується військовослужбовців зі строком служби не більше одного року, які після «цивільного» життя не завжди готові до самостійності. Акцентується увага на доцільності з перших днів навчання в навчальному центрі навчати майбутніх молодших інспекторів прикордонної служби самостійності, навчати вчитися. Мова йде про мінімізацію навчальних планів, їх змісту та інтеграцію суспільно-гуманітарних предметів. На думку авторів, готовність до професійної діяльності характеризується як загальна здатність, яка виявляється і здійснює формування в діяльності, базується на знаннєво-ціннісних поняттях і дає змогу військовослужбовцеві встановити зв'язок між знаннями і реальною ситуацією оперативно-службової діяльності, знайти шляхи для успішного вирішення проблеми з формування готовності молодших інспекторів прикордонної служби до професійної діяльності.