O rzeczywistej potrzebie stosowania zasady TPA w ciepłownictwie - Ilona Szwedziak-Bork (internetowy Kwartalnik Antymonopolowy i Regulacyjny, 2015)
Celem niniejszego artykułu jest próba oceny zasadności wprowadzenia na rynek ciepła regulacji dotyczących dostępu strony trzeciej (Third Party Access; dalej: TPA). O ile zasada ta skutecznie realizowana jest na rynkach energii elektrycznej i paliw gazowych, o tyle powstaje wątpliwość czy specyfika rynków ciepła pozwala na jej pełne stosowanie. Istotne jest również zidentyfikowanie potencjalnych problemów związanych ze stosowaniem zasady TPA na lokalnych rynkach ciepła.