Trafik Duyarlı Kablosuz Vücut Alan Ağlarının Başarım Analizi - Ali ÇALHAN (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2015)
Mikro elektronik, kablosuz haberleşme, tümleşik devreler ve algılayıcı ağların sağlık alanında birlikte kullanılması, Kablosuz Vücut Alan Ağları’nın (Wireless Body Area Networks, WBANs) ortaya çıkmasını sağlamıştır. WBAN ile insan vücuduna yerleştirilmiş küçük boyutlu, enerji tüketimi düşük kablosuz algılayıcı düğümler sayesinde insan vücudunun gözetim altında tutulması amaçlanmaktadır. Günümüzde WBAN sağlık, spor, eğlence, askeri uygulama gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Ağı oluşturan algılayıcı düğümler kablosuz olarak çalıştıkları için sınırlı enerji kaynaklarına sahiptirler. Bu sebeple, WBAN’lar için kullanılacak ortam erişim protokollerinin enerjiye duyarlı olması gerekmektedir. Ayrıca WBAN’ların farklı veri trafiklerine (normal, isteğe bağlı ve acil) sahip olması, koordinatör düğümlerde veri işlem sırasının belirlenmesinin önemini arttırmıştır. Bu çalışmada, veri trafiğine duyarlı bir WBAN yapısı tasarlanmıştır. Tasarlanan yapının başarım analizi için uçtan-uca gecikme ve iş çıkarma oranı sonuçları incelenmiştir.