ТЕСТУВАННЯ УМІНЬ ТА НАВИЧОК ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНІХ ПРИКОРДОННИКІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ - Лілія Рабійчук; Наталія Назаренко (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: педагогічні науки, 2020)
У статті представлено педагогічний експеримент, проведений із метою перевірки ефективності системи тестового контролю навичок професійного спілкування майбутніх прикордонників. Формування  навичок іншомовного професійного спілкування є невід’ємною складовою підготовки  висококваліфікованих фахівців з охорони кордону, які виконуватимуть свої службові обов’язки. Реалізацію цього завдання забезпечує використання сучасних методів контролю та діагностики в освітньому процесі. У статті представлені результати аналізу нормативно-правових актів, у яких містяться вимоги до рівня професійної підготовки майбутніх фахівців з іноземної мови за професійним спрямуванням, визначено методологічну основу, принципи, компоненти та критерії контролю та діагностики рівнів сформованості  розвитку навичок професійного спілкування. Аналіз наукових праць дає можливість констатувати, що на сучасному етапі накопичений певний досвід щодо дослідження проблеми контролю та діагностики професійного спілкування майбутніх фахівців різних галузей. Метою статті є експериментальна перевірка ефективності контролю рівня сформованості навичок професійного спілкування майбутніх прикордонників у процесі вивчення іноземної мови.  У статті представлено педагогічний експеримент, що був проведений для перевірки ефективності системи формування навичок професійного  спілкування з використанням тестового контролю.