Effect of Encounter Group Application Integrated with Psychodrama Techniques on Codependency - Yağmur Ulusoy Doğmuş; S. Sonay Güçray (Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 2019)
Bu araştırmada psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulamasının karşılıklı bağımlılık üzerindeki etkisini incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada, karma desenlerden, iç içe desen yöntemi kullanılmıştır. Bu araştırmada ön-test, son-test ve izleme ölçümü yapılan deney ve kontrol grubundan oluşan yarı deneysel bir çalışma yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 14’ü deney, 14’ü kontrol grubuna tesadüfü olarak atanan 28 kadın psikolojik danışman adayından oluşmaktadır. Bu araştırmanın nicel verilerini toplamak için Bileşik Karşılıklı Bağımlılık Ölçeği kullanılmış; nitel verileri toplamak için odak grup görüşmesi yapılmıştır. Deney grubuna toplam 14 oturumluk psikodrama teknikleri ile bütünleştirilmiş etkileşim grubu uygulaması yapılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir işlem uygulanmamıştır. Yapılan analizler sonucunda, nicel bulgular deneysel çalışmanın karşılıklı bağımlılık, kendini feda etme ve duyguları bastırma puanlarını azaltmada etkili olduğunu ortaya koymuştur. Ancak kişilerarası kontrol puanlarını azaltmada etkili olmadığını ortaya koymuştur. Nitel bulguların, nicel bulgularla benzerlik gösterdiği görülmüştür.