KIZILDAĞ (AKSEKİ-ANTALYA) KROMİTLERİNİN JEOLOJİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - Adnan DÖYEN; Veysel ZEDEF (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2002)
Seydişehir'in yaklaşık 20 km güneybatısında bulunan Kızıldağ'da ortaya çıkan kromitler ultramafik kütlenin dunit bileşimli kayaçları içerisinde bulunmaktadır. Bu kayaçlar içerisinde bandlı, saçılımlı ve masif yapılı olarak bulunan kromitler, kimyasal bakımdan Alpin tip kromitlerin özelliğini taşımaktadır. Al'lu ve Ferri kromit olarak adlandırılan kromitlerin Cr/Fet oranı 2.77 ile 3.28 arasında (ort. 2.92) değişmektedir. Cr/Cr+Al-Mg/Mg+Fe+2diyagramında üç değerlikli bileşenler dar bir alanda iki değerlikli bileşenler ise daha geniş bir alanda dağılım gösterirler.