Пристрій для дистанційного мінування на базі ультразвукових давачів з безпровідним каналом комунікації - І. А. Симак; І. М. Журавель; Л. З. Мичуда (Науковий вісник НЛТУ України, 2024)
Розроблено пристрій для дистанційного мінування на базі ультразвукових давачів з безпровідним каналом комунікації, що стало основою для розроблення системи автоматичного захисту периметра об'єктів з використанням мінних загороджень. Досліджено будову та функціонал ультразвукових давачів і безпровідних модулів, а також проаналізовано ефективність і точність результатів вимірювання відстані за допомогою ультразвуку. На час воєнних протистоянь на території України актуальним є використання цих технологій для встановлення мінних загороджень із можливістю дистанційного управління та модернізації наявних інженерно-саперних систем, що відкриває нові перспективи для підвищення ефективності та безпеки виконання воєнних завдань. Ретельно проаналізовано сучасні інженерно-саперні системи, визначено їх ключові характеристики та режими роботи. На підставі теоретичних досліджень розроблено прототип ультразвукового далекоміра, який став основою для створення автоматизованого пристрою керованого мінування. Для забезпечення відповідності розроблення нормативно-правовим актам, ретельно вивчено відповідну законодавчу базу, а саме конвенцію про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають не вибіркову дію. У дослідженні важливе значення мають методи оброблення сигналу, які дали змогу істотно підвищити точність вимірювань відстаней до об'єктів за допомогою ультразвукового давача. Розроблення та впровадження програмно-апаратних компонентів пристрою керованого мінування базувались на ґрунтовному аналізі потреб сучасних інженерно-саперних систем та врахуванні специфічних умов їх застосування. Завдяки ретельному розробленню та тестуванню прототипу, дослідження підтвердило високу ефективність і потенціал застосування ультразвукових технологій у сфері воєнних інженерних рішень, що відкриває можливості для подальших інновацій і підвищень у цій галузі. Розроблено прототип пристрою керованого мінування, що спрощує його встановлення та адаптацію до місцевості, а також забезпечує високий рівень маскування на місцевості, що є критично важливим для воєнного застосування. У подальших дослідженнях варто розглянути різноманітні типи давачів і їх використання в конкретних оперативно-тактичних випадках Це дасть змогу виявити найбільш перспективні напрями для подальшого удосконалення модульної системи, збільшуючи її ефективність та адаптивність до змінних воєнних умов.