Söğüt Hamidiye İdadisi - Hakan KARŞIYAKA (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, 2019)
Tanzimat dönemi ile başlayan batı tarzında açılan okullardan biri de lise dengi olarak açılan idadi mektepleridir. Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile faaliyetleri belirlenen idadilerde temel amaç Müslüman ve Hristiyan tebaanın kaynaştırılıp ortak bir kültürde yetiştirilmesi olmuştur. Her ne kadar idadilerin ders programı ve içerikleri Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile şekillense de bu yeni okulların mimari düzenlemeleri ile ilgili herhangi bir program belirlenmemiştir. Vilayet ve sancaklarda Tanzimat Dönemi ile başlayan okul mimari düzenlemeleri bölgelere göre çeşitli benzerlikler ve farklılıklar göstermektedir. Son dönem Osmanlı mimarlığı içerisinde değerlendirilen bu yeni yapılar eklektik yapılar olup içerisinde hem batı tarzı mimari düzenlemeler hem de klasik unsurlar barındırmaktadır. Bu dönemde inşa edilen idadi yapılarından biri de Söğüt ilçesinde bulunmaktadır. Söğüt’te bulunan Hamidiye idadisi, Sultan II. Abdülhamit döneminde inşa edilmiş olup bu yeni mimari anlayışın taşradaki uygulamalarından biridir.