İlk Matbaanın Mucidi - Mehmet Emin Begtimur (Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2018)
Matbaanın kullanılmaya başlamasıyla önce gazeteler sonra kitap ve dergiler ortaya çıkmış, basılan bu yazılı basın ürünleri halk kitlelerini derinden etkilemiştir. Avrupa’yı ortaçağ karanlığından aydınlığa çıkaran en önemli etken de matbaa olmuştur. Matbaanın insanlık için yaptıkları sadece bunlarla kalmamış; matbaa sayesinde siyasetten askeriyeye, kütlüden edebiyata, dinden bilime kadar olan birçok alanda reformlar gerçekleştirilmiştir. Şüphesiz ki, aydınlanmanın, Rönesans’ın, modernleşmenin ve hatta şu an geldiğimiz noktadaki yüksek teknolojinin de gelişmesinde matbaanın rolü gerçekten büyüktür. Günümüze kadar bu kadar bilginin kaydedilmesi, korunması, yayılması ve kuşaktan kuşağa aktarılması hem matbaa aracılığıyla mümkün olmuştur. Bu çalışmamızda, çok eski dönemlerden günümüze kadar insanlığın en önemli iletişim araçlarından biri olan matbaanın, ilk olarak Uygurlar tarafından icat edildiği tarihi ve arkeolojik kanıtlarla ispat edilmiştir.