OZE W BUDOWNICTWIE NISKOENERGETYCZNYM - Agnieszka Wantuch (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2016)
W ostatnich latach kładzie się szczególny nacisk na produkcję energii elektrycznej w oparciu o źródła odnawialne (OZE). Celem artykułu jest przedstawienie podstawowej analizy ekonomicznej opłacalności wymiany instalacji do wytwarzania energii elektrycznej zasilanej źródłami konwencjonalnymi na ekologiczne, na przykładzie jednorodzinnego budynku mieszkalnego. Analizę przeprowadzono dla instalacji fotowoltaicznej.