Korespondencja Krakowa z Toruniem w XIV–XV wieku - Marcin Starzyński; Aleksandra Girsztowt-Biskup (Klio, 2024)
Artykuł mieści edycję (wraz z komentarzem krytycznym) 26 niedrukowanych dotąd listów pisanych przez radę miasta Krakowa oraz mieszczan krakowskich do rady Starego Miasta Torunia od końca XIV do końca XV stulecia. Pozwala ona na wgląd w stosunki handlowe pomiędzy tymi ośrodkami ze znacznie bliższej prespektywy niż ta, którą wyznaczają teksty kolejnych przywilejów handlowych, omówione przez autorów we wprowadzeniu, w którym nakreślono dzieje relacji handlowych Krakowa i Torunia. Zbiór ten stanowi cenne uzupełnienie starszych edycji korespondencji władz średniowiecznego Krakowa z Bardiowem, Koszycami i Norymbergą.