TÜRKİYE’DE İLLER BAZINDA SEKTÖREL ELEKTRİK TÜKETİMİ VE EKONOMİK BÜYÜME İLİŞKİSİ: PANEL ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI - Bülent Diclehan Çadırcı; Bilal Güner (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020)
Ülkelerin ekonomik gelişmişlik göstergelerinin bir sonucu olarak artan elektrik tüketimi; araştırmacı ve politika yapıcıların, elektrik tüketiminin ekonomik büyüme üzerine katkısını incelemelerine sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin 81 ilinin sektörel elektrik tüketim verileri ile illerin ekonomik büyüme ilişkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda 2004-2016 dönemi için, 81 ilin resmi daire, sanayi, ticarethane, mesken ve diğer (tarımsal sulama, sokak aydınlatması vb.) sektörlerdeki elektrik kullanımı ile illerin ekonomik büyümesi arasındaki ilişki, Panel ARDL Sınır Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, uzun dönemde ticarethane ve meskenlerde kullanılan elektrik ile o illin reel GSYH‘sı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Kısa dönemde ise tüm sektörlerin elektrik tüketiminin, pozitif ve anlamlı katsayılara sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hem uzun hem de kısa dönemde, illerin reel GSYH değerlerini en çok etkileyen değişkenin meskenlerde tüketilen elektrik olduğu görülmektedir. Kısa dönem analiz sonuçları her il için ayrı ayrı incelendiğinde, sadece 21 ilde hata düzeltme katsayısının anlamlı sonuç verdiği görülmektedir.