Kitle İletişiminde Çağdaş Söylen Üretimi: Kuramsal Bir Değerlendirme - Birol Demircan (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2015)
Söylenler, iktidarın uygulamalarının rasyonelleştirilmesi ve meşrulaştırılması ile toplumsal bir iletişim gerçekleşmesine hala kaynaklık etmektedir. Bu amaçla çalışmada, kitle iletişimi ile dolayımlanan söylenler aracılığıyla yaratılan karizmatik otoriter öznelerin oluşturulma süreci üzerinde durulmuştur. Kitle iletişimin sahte doğallığı ile toplumun gerçekliğini çarpıttığı iddiası bu çalışmanın incelemek istediği temel sorundur. Bu doğrultuda, kitle iletişim ve mitoloji arasında kavramsal ilişki kurarak mitolojinin meşrulaştırma işlevinin izlerini kitle iletişim süreçlerinde aranmıştır. Kitle iletişim araçları ile dolayımlanan iletişim biçimleri ile söylenlerin oluşturulduğunu ve bu söylenlerin iktidar ilişkileri içerisinde bir meşrulaştırma işlevini yerine getirdiği savunulmuştur. Bu savunu doğrultusunda, kullanılan propaganda teknikleri ile özellikle politik liderlerin kahramanlaştırılmasında etkin bir söylen kullanımının varlığı amaçlı örneklem yöntemi ile seçilen örnekler üzerinden tartışılmıştır. Böylelikle, medya ve söylen üretimi arasındaki bağ kurulmak istenmiştir.  Özellikle, kahramanlık mitinin haber dilinde ideolojik belirlenimle üretilmesi sürecinde örtük bir çabanın varlığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, kitle iletişimi ile dolayımlanan söylenler aracılığıyla yaratılan karizmatik otoritenin dönemsel iktidar ilişkileri içersinde en çok rıza gösterilen sistemik bir efsane insan haline geldiği açıklanmıştır.