“Spred den gode nyhed, Islamisk Stat består” - Bjarke Aae (Tidsskrift for Islamforskning, 2022)
Den jihadistiske oprørsgruppe Islamisk Stat i Irak og Syrien forklarede og legitimerede gruppens militære fremgang fra 2011-2014 – der lagde grunden for proklamationen af et Islamisk kalifat i sommeren 2014 – med reference til guddommelig støtte og indgriben. I takt med jihadisternes gradvise militære kollaps fra 2015-2019 opstod der dermed også et behov for at begrunde, hvorfor man pludselig led nederlag: Var tilbagegangen en del af en guddommelig plan, eller var gruppen ikke længere blandt Guds udvalgte? Med udgangspunkt i Islamisk Stats arabisksprogede propagandalitteratur2 undersøger denne artikel, hvilke religiøse (og ikke-religiøse) virkemidler og argumenter gruppen har brugt til at forklare og rationalisere den militære tilbagegang og kalifatets deroute. Artiklen bidrager således til litteraturen om og forståelsen af Islamisk Stat specifikt og jihadismen generelt. Derudover bidrager den til det bredere ekstremismeforskningsfelt i forståelsen af, hvordan (religiøse) ekstremistiske grupperinger overlever og tilpasser sig i modgang.