بررسی میزان سازگاری برخی از اسانس های گیاهی با قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana علیه سوسک چهارنقطه ای حبوبات (Callosobruchus maculatus (Col.: Bruchidae - رحیمه حسین زاده; علی مهرور; ناصر عیوضیان کاری; حسن ولی زاده (تحقیقات آفات گیاهی, 2018)
به منظور ارزیابی میزان سازگاری چند اسانس گیاهی با قارچ بیمارگر حشرات Beauveria bassiana در کاربرد توأم علیه سوسک چهارنقطه ای حبوبات، این پژوهش طراحی و اجرا شد. تاثیر کشندگی سه اسانس شامل جعفری Petroselinum sativum، مرزه‌ سهندی Satureja sahendica  و گلپر ایرانی Heracleum persicum  روی حشرات کامل Callosobruchus maculatus ارزیابی شد. همچنین میزان فعالیت زیستی دو جدایه IS-1 و IS-75 از قارچ B. bassiana در کنترل آفت به صورت جدا و نیز در درتلفیق با اسانس‌های فوق مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد در بین اسانس های گیاهی، اسانس مرزه‌ سهندی سمی‌ترین ترکیب روی حشرات کامل بوده و جدایه IS-75 قارچ در کاربرد به صورت تنها، زهرآگینی بیشتری نسبت به جدایه IS-1 دارد. نتایج مربوط به درصد بازدارندگی از اسپورزایی و رشد میسلیومی قارچ نشان داد اسانس جعفری با 100 درصد بازدارندگی به طور کامل مانع از رشد رویشی و اسپورزایی این قارچ شد و اسانس مرزه‌ سهندی با 24 درصد بازدارندگی سازگاری بیشتری نسبت به دو اسانس دیگر با قارچ عامل بیمارگر داشت. کاربرد توأم هر سه اسانس گیاهی و قارچ IS-75 در غلظت های کشنده و زیرکشنده نشان داد که اسانس گلپر ایرانی کمترین مقدار LT50 در اختلاط با این قارچ را دارد. برهمکنش اسانس- بیمارگر در اختلاط غلظت های زیرکشنده هر یک از اسانس های گیاهی با جدایه IS-75 قارچ نشان داد که فقط اختلاط مقادیر LC25 هر یک از عوامل دارای اثر هم افزایی در افزایش درصد مرگ و میر در جمعیت حشرات کامل بوده و سایر اختلاط های زیرکشنده، دارای اثرات تجمعی و یا آنتاگونیستی بودند.