ВИРОЩУВАННЯ МІСКАНТУСУ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ - Ю. С. Фурманець; М. Г. Фурманець (Зернові культури, 2020)
Наведено результати досліджень впливу густоти стеблостою, удобрення і типу ґрунту на продуктивність міскантусу в умовах Західного Полісся. Встановлено, що в середньому за чотири роки досліджень при вирощуванні міскантусу найбільшу урожайність сухої біомаси – 15,5 т/га одержали на темно-сірому легкосуглинковому ґрунті при густоті садіння 20 тис. шт./га і внесенні добрив в дозі N60P200K200. Найменша урожайність сухої біомаси була при густоті садіння міскантусу 10 тис. шт./га у варіанті без добрив (контроль) – 12,0 та 9,1 т/га відповідно на темно-сірому легкосуглинковому і дерново-підзолистому зв'язно-піщаному грунті. Внесення мінеральних добрив в дозі N60P100K100 зумовило підвищення урожайності сухої маси на 1,8 та 2,2 т/га відповідно типу грунту. Підвищення дози фосфорних і калійних добрив до 200 кг/га д. р. зумовлювало збільшення сухої маси до 15,0 та 10,1 т/га порівняно з варіантом без добрив. Результатами досліджень підтверджується той факт, що зі збільшенням густоти садіння і дози внесення мінеральних добрив врожайність біомаси міскантусу підвищується, відповідно вихід твердого палива і енергії також збільшується. Найбільший вихід палива – 17,1 т/га з виходом енергії 271 ГДж/га був при внесенні мінеральних добрив у дозі N60P200K200 і збільшенні густоти садіння до 20 тис. шт./га на темно-сірому легкосуглинковому ґрунті. Найнижчою продуктивністю за такої густоти відзначався варіант без добрив (контроль) – 12,2 т/га сухого біопалива та 194 ГДж/га енергії. При вирощуванні міскантусу з густотою 15 тис. шт./га, в середньому за чотири роки вихід біопалива знижувався до 11,0 т/га, а енергії до 175 ГДж/га у варіанті без добрив (контроль). Наймений вихід біопалива – 10,1 т/га та енергії – 159 ГДж/га одержали у варіанті без добрив за густоти садіння міскантусу 10 тис. шт./га. Внесення мінеральних добрив в дозах N60P100K100 та N60P200K200 призводило до підвищення виходу як сухого біопалива до 13,5 та 14,7 т/га, так і енергії – 215 та 235 ГДж/га відповідно.