Die Gemeinschaftliche Realität der Kirche bei Ignatius von Antiochien - Stanisław Łucarz (Vox Patrum, 1992)
Element wspólnotowy odgrywa we współczesnym Kościele i w teologii coraz większą rolę. To posoborowe novum nie jest w Kościele novum absolutnym. Nie jest to w żadnym wypadku innovatio, ale, żeby tak powiedzieć, renovatio. Ten artykuł stawia sobie za zadanie przebadanie rzeczywistości wspólnotowej w Kościele, jaki nam ukazują listy Ignacego Antiocheńskiego.