Poznámka k úloze práva v procesu ekonomické transformace - Petr Havlan (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 1994)
Reálný vývoj mnoha zemí potvrdil neexistenci obecného důvodu, pro který by skutečnost, že svobodná občanská společnost existuje na spontánním, člověkem in nuce nevytvořeném řádu, v jehož základech se mimo jiné setkáváme se soukromým vlastnictvím, principy ekvivalence, konkurence, oprávněného očekávání, apod., měla bránit možnosti spontánní řád uvědoměle doplňovat, korigovat, ba dokonce, byť velmi obezřetně (tedy ne v rozporu s jeho vlastním autoregulačním mechanismem), regulovat či přesněji kultivovat.