İŞSİZLİKTE UZUN HAFIZA ETKİSİ VE HİSTERİSİZ HİPOTEZİNİN GEÇERLİLİĞİ - İpek Yurttagüler; Sinem Kutlu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 2019)
Ekonomilerin temel iktisadigöstergelerinden biri olan işsizlik gerek teorik gerekse ampirik literatüraçısından makro iktisadın güncel konuları arasında yer almaktadır. Ekonomikfaaliyet ve üretim düzeyinin çevrimsel bir süreç izlemesi neticesindedalgalanmalara maruz kalan işsizlik oranı makro iktisat teorisinin iki temelyaklaşımı olan ‘doğal oran’ ve ‘histerisiz’ hipotezleri ile açıklanmaktadır. Buçerçevede, serilerin bütünleşme derecelerinin belirlenmesine yönelikekonometrik tekniklerin kullanıldığı ampirik çalışmalarda işsizliğin durağanolup olmadığı üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada, Karadeniz’i çevreleyen altıülke örneğinde işsizliğin uzun hafıza özelliğinin test edilmesiamaçlanmaktadır. Söz konusu ülkelerin 2003:Q1–2017:Q4 dönemine ilişkin işsizlikverileri kullanılarak kesirli bütünleşme analizi yardımıyla incelenmektedir.Çalışmanın bulguları, Rusya ve Ukrayna için geçerli olduğu saptanan histerisizhipotezinin diğer ülkelerde ise geçerli olmadığına işaret etmektedir.