ANTALYA DOĞUSU SAHİLLERİNDE KIYI KENAR ÇİZGİSİ PROBLEMLERİNE BİR YAKLAŞIM - Muhittin GÖRMÜŞ; Levent BAŞAYİĞİT; Ahmet UYSAL (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 2017)
Bu çalışmada, Antalya Körfezi doğu sahillerinde kıyı kenar çizgisi tespitinin problemlerine çözümüne yönelik jeolojik ve jeomorfolojik temelli bir dizi çalışma gerçekleştirilmiş ve sorunun çözümüne yönelik önerilerde bulunulmuştur. Sekiz adet seçilen lokasyonda jeolojik, jeomorfolojik ve zirai gözlemler yapılmıştır. Bunlar Lara Yolu güneyi (1), Aksu Çayı çıkışı (2), Acısu Deresi-2 (3), Ağılısu Dere çıkışı (4), Köprüçay çıkışı (5), Evrenseki güney sahil kenarı (6), Side doğusu sahil kenarı (7) ve Kızılot (8) alanlarıdır. Kıyı kenar çizgisi probleminin çözümü için Google Earth, hava fotoğrafı ve eski ve yeni tarihli topoğrafik haritalar, jeomorfoloj-litoloji gözlemleri, sedimantolojik ve fauna bulguları, toprak verileri, bitki örtüsü ve suni-insan yapılar üzerindeki gözlem ve veriler değerlendirilmiş, önceki literatür bilgileri, kıyı kenar kanunu ve ilgili yönetmelikler dikkatealınarak yorumlamalar yapılmıştır. Konu tektonizma ve iklim-su seviye değişimleri açısından da ele alınmıştır. İlgili problemde iki önemli husus ön plana çıkmaktadır. Bunlardan ilki kıyı kenar çizgisinin zaman ilişkisinin çözümlenmesi ve ne kadar bir süre sonrasında yeniden belirlenebileceği, ikincisi ise deniz etkisinin hangi yüksekliğe kadar belirleyici olduğudur. Antalya doğu sahillerine paralel gelişen kumul tepeleri ve kıyı sahillerindeki günümüz jeomorfolojik yapısının dalga, nehir, rüzgâr vb. etkilerin egemenliğindeki karışık işlevler sonrasında oluştuğu görülmektedir. Bu bölgelerde sahil iç kesimlerinde topoğrafik olarak deniz seviyesinden yalnızca birkaç metre yükseklikte yer alan düzlüklerin vebataklıkların bulunması tipik özelliğidir. Gözlemler ve değerlendirmeler son yüzyıl ve gelecek yüzyıl gibi bir sürenin kıyı kenar çizgisinde dikkate alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ayrıca,deniz seviye etkisinin ise yakın geçmiş ve gelecek verileri ile derinlik ve yükseklik bazında önemsenmesinin sorunun çözümüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir.