İçerisinde dairesel halkalar bulunan bir boruda nanoakışkanların pulsatif akışının ısı transferine etkisinin parametrik incelenmesi - Ünal Akdağ; Selma Akçay (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2018)
Bu çalışmada, içerisine dairesel halkalar yerleştirilmiş olan bir boruda laminer pulsatif akış giriş şartlarında nanoakışkanların ısı transferi ve sürtünme faktörüne etkileri sayısal olarak incelenmiştir. Çalışmalarda korunum denklemleri, FLUENT ANSYS 15.0 paket programı kullanılarak, tariflenen sınır şartlar için sonlu hacim metodu (SHM) ile ayrıklaştırılmış ve SIMPLE algoritması kullanılarak çözülmüştür. İlk olarak farklı Reynolds sayılarında ve değişen partikül hacim oranlarındaki farklı nanoakışkan tiplerinin sürekli akış şartlarında ısı transferine etkileri analiz edilmiştir. Daha sonra en iyi ısı transferi sağlayan bu nanoakışkan parametreleri sabit tutularak nanoakışkanların pulsatif akışının ısı transferine etkileri araştırılmıştır. Farklı pulsatif parametreler için ortalama Nusselt sayısı ve ortalama sürtünme faktörü hesaplanmıştır. Sayısal sonuçlar sürekli akış durumunda Reynolds sayısının ve partikül hacim oranının artması ile ısı transferinin iyileştiğini göstermiştir. Ayrıca nanoakışkanların pulsatif akışı durumunda pulsatif parametrelerin artması ile sürtünme faktöründe bir miktar artış ile birlikte ısı transferinde iyileşme sağlandığı gözlemlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, içerisinde dairesel halkalar bulunan bir boruda nanoakışkanların pulsatif akışının ısı transferi iyileşmesinde önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermiştir.