SPOSÓB WYZNACZENIE WSPÓŁCZYNNIKA COP DLA UKŁADU CHŁODNICZEGO - Mariusz Rzasa; Sławomir Pochwała; Sławomir Szymaniec (Informatyka, Automatyka, Pomiary w Gospodarce i Ochronie Środowiska, 2020)
Podstawowym problemem metrologicznym, który autorzy pragną przedstawić jest eksperymentalne wyznaczenie współczynnika COP dla układu chłodniczego, pracującego w stacjonarnej komorze chłodniczej. Zagadnienie to jest istotne, ponieważ producenci agregatów chłodniczych najczęściej podają współczynnik COP dla agregatu chłodniczego. W praktyce po zamontowaniu agregatu chłodniczego w komorze chłodniczej współczynnik COP jest niejednokrotnie niższy. Trudność z wyznaczeniem współczynnika COP w układzie chłodniczym polega na koniczności zbilansowania mocy chłodniczej dla całego układu wraz z komorą chłodniczą. W pracy przedstawiono sposób bilansowania energii chłodniczej dla kompletnego układu chłodniczego oraz opisano budowę stanowiska do wyznaczania współczynnika COP.