ادراک‌ دانش‌آموزان‌ از محیط‌ روانشناختی‌ کلاس‌ و رابطه آن‌ با پیشرفت‌ تحصیلی‌، انگیزش‌ درونی‌ و اضطراب‌ آنان‌ - سیدداود حسینی‌نسب‌; فرزانه‌ میکائیلی‌ منیع (مجله علوم تربیتی, 1999)
هدف‌ این‌ پژوهش‌ بررسی‌ رابطه ادراک‌ دانش‌آموزان‌ از محیط‌ کلاس‌ با پیشرفت‌ تحصیلی‌، اضطراب‌ و انگیزش‌ درونی‌ آنها بود. به‌ منظور بررسی‌ این‌ موضوع‌ 5 فرضیه‌ طرح‌ و 12 کلاس‌ دخترانه‌ و 12 کلاس‌ پسرانه‌ از پایه‌ سوم‌ مقطع‌ متوسطه‌ به‌ عنوان‌ نمونه پژوهش‌ انتخاب‌ گردید (612N=). نمونه‌ پژوهش‌ به‌ گونه‌ای‌ انتخاب‌ شد که‌ در برگیرنده‌ کلیه‌ رشته‌های‌ تحصیلی‌ مقطع‌ متوسطه‌، یعنی‌ رشته‌های‌ تحصیلی‌ ادبیات‌ و علوم‌ انسانی‌، ریاضی‌، فیزیک‌ و علوم‌ تجربی‌ باشد. اطلاعات‌ مورد نیاز از طریق‌ اجرای‌ پرسشنامه جو روانی‌- اجتماعی‌ کلاس‌، مقیاس‌ اضطراب‌ مدرسه‌، پرسشنامه‌ انگیزش‌- درونی‌ و کارنامه‌های‌ تحصیلی‌ دانش‌آموزان‌ جمع‌آوری‌ گردید. نتایج‌ پژوهش‌ نشان‌ داد که‌ بین‌ ادراک‌ دانش‌آموزان‌ از جوّ روانشناسی‌ کلاس‌ و میزان‌ اضطراب‌ آنها همبستگی‌ منفی‌ وجود دارد. همچنین‌ یافته‌های‌ تحقیق‌ مدلل‌ داشت‌ که‌ بین‌ ادراک‌ دانش‌آموزان‌ رشته‌های‌ مختلف‌ تحصیلی‌ و همچنین‌ بین‌ دانش‌آموزان‌ دختر و پسر از جوّ کلاس‌ تفاوت‌ وجود دارد و به‌ تناسب‌ جنسیت‌ و رشته‌ تحصیلی‌ دانش‌آموزان‌، جو متفاوتی‌ در کلاس‌ حاکم‌ بوده‌ است‌. بر این‌ اساس‌ می‌توان‌ پیشنهاد کرد که‌ با سازماندهی‌ جوّ کلاس‌ به‌ شکل‌ مطلوب‌ می‌توان‌ ادراک‌ دانش‌آموزان‌ و به‌ تبع‌ آن‌ پیشرفت‌ تحصیلی‌، انگیزش‌ درونی‌ و اضطراب‌ آنها را تحت‌ تأثیر قرار داد.