Odporność start‑upów na kryzys wywołany przez pandemię COVID-19. Przykład branży turystycznej - Marcin Olszewski (Prace Komisji Geografii Przemysłu Polskiego Towarzystwa Geograficznego, 2022)
Branża turystyczna należy do sektorów najbardziej dotkniętych skutkami pandemii COVID-19. W wyniku pandemii część podmiotów została zmuszona do zakończenia swojej działalności, jednak dla niektórych z nich sytuacja ta okazała się szansą na wzrost i rozwój. Niniejszy artykuł ma dwa główne cele. Pierwszy z nich to synteza wniosków płynących z badań dotyczących funkcjonowania start‑upów oraz ich odporności na kryzysy. Drugim jest wskazanie kierunków badań nad skutkami kryzysu wywołanego pandemią COVID-19 dla start‑upów działających w branży turystycznej. W artykule zaprezentowano autorską typologię start‑upów w turystyce oraz przedstawiono wyniki dotychczasowych prac poświęconych tym podmiotom. Wnioski z przeprowadzonej analizy omówiono w dwóch wątkach: start‑upy jako odpowiedź na pandemię oraz warunki odporności start‑upów na zjawiska kryzysowe. Badane przypadki wskazują, że okres pandemii dla turystycznych start‑upów ma charakter „twórczej destrukcji”, w której dostęp do kluczowych zasobów (finansowych, relacyjnych i organizacyjnych) może umożliwić nie tylko przetrwanie, lecz także poprawę ich sytuacji. Przeprowadzona analiza pozwoliła na sformułowanie kluczowych pytań badawczych, na które odpowiedzieć powinny dalsze badania poświęcone turystycznym start‑upom.