HZ.PEYGAMBER'İN İTİKÂDİ SAPMALARI DÜZELTMESİ - RAMAZAN ALTINTAŞ (Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 1998)
Âlemlerin Rabbi olan Yüce Allah (c.c), yeryüzünü imar etme ve yönetme sıfatıyla insanı "halife" makamına getirirken (Bakara, 2/30), ruhlar âleminde verdikleri söze sadık kalmalarını (Araf, 7/172-73) hatırlatıcı birçok peygamber göndermiştir. (Nisa, 4/164) Bu husus Kur'an'da: "Her millet için bir uyarıcı (peygamber) bulunmuştur." (Fâtır, 35/24) şeklinde beyân edilir. Kur'an'dan öğrendiğimize göre peygamberlerin toplumlarına yönelik davetlerinin ilk mesajını Allah'ın birliğine iman ve O'nu tenzih ilkesi oluşturur. Bazı âyetler şöyledir: "Andolsun ki Nuh'u elçi olarak kavmine gönderdik de dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka tanrınız yoktur." (Araf, 7/59). "Ad kavmine de kardeşleri Hûd'u (gönderdik). O (kavmine) dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka tanrınız yoktur." (Araf, 7/65). "Semud kavmine de kardeşleri Salih'i (peygamber olarak gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka tanrınız yoktur." (Araf, 7/73; Hud, 11/61). "Medyen (oğullarına) da kardeşleri Şuayb'ı (peygamber olarak gönderdik). Dedi ki: Ey kavmim! Allah'a kulluk edin, sizin O'ndan başka tanrınız yoktur." (Araf, 7/85; Hud, 11/84).