Prežihov Boj na požiralniku in metodološka vprašanja analize pripovedne proze - Miran Hladnik (Slavistična Revija, 1988)
Ob noveli Prežihovega Voranca Boj na požiralniku (1935) so za potrebe fabulativne, motivne in tematske analize preizkušene tri metode: E. Frenzel, S. Chatmana in J. M. Lotmana. - Interpretacijska teza razprave je, da konec novele, če ga opazujemo v okviru žanrske tradicije kmečke povesti in iz perspektive proletarske književnosti, ni nujno tragičen.