Ambalaj Tasarımında Nöropazarlama Kullanımı - Ali Atif Polat; Elif Arzen Demirel İnal (Konya Sanat, 2023)
Bu araştırma, 2020 yılında Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Ana Bilim Dalı programında kabul edilen “Nöropazarlama ve Ambalaj Tasarımı” adlı Yüksek Lisans tezinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Her geçen gün gelişimini sürdürmekte olan pazarlama günümüzde de tüketiciyi etkileme konusunda yeni yaklaşımlar üretmeye devam etmektedir. Tüketiciler, karar verme ve satın alma aşamasında, ürün tercihinde özellikle anlık ya da alışkanlıkları yönünde alışveriş yapmakta ve beyinlerinin bilişsel değil duygusal süreçlerini kullanarak karar vermektedirler. Dolayısıyla isabetli ve daha etkili karar alarak en yüksek rekabet avantajına sahip olmada, nöropazarlamanın önemi ortaya çıkmaktadır. Nöropazarlama tüketicinin zihinsel süreçlerini anlamak üzere merkezi ve otonom sinir sisteminin tepkilerinin ölçülebildiği cihazlar kullanılarak verilmek istenen mesajın açık ve net bir şekilde hedefe ulaşıp ulaşmadığını kontrol edebilen bir araştırma yöntemidir. Buradan hareketle nöropazarlamanın, ambalaj tasarımı üzerine yansımalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Hedeflenen amaç doğrultusunda pazarlama, nöropazarlama, ambalaj tasarımı ve çeşitleri araştırma kapsamını oluşturmuştur. Yapılan literatür incelemeleri neticesinde Nöropazarlama konusunda yapılan çok sayıda çalışmaya rastlanmış ancak nöropazarlama yönteminin ambalaj tasarımında kullanılması ile ilgili alan araştırmalarının yetersiz olduğu dikkat çekmiştir. Nöropazarlama yönteminin incelenmesindeki mevcut eksiklik araştırmanın önemini arttırmaktadır. Sonuç olarak elde edilen bilgilerin yasal anlamda doğru adımlar takip edilerek kullanılması halinde nöropazarlama uygulamalarının şirketlere avantaj sağlayacağı düşünülmektedir. Pazara sunulacak olan ürünlerin, ambalaj tasarımları tüketiciler üzerinde beklenilen etkiyi yaratmıyorsa o ürün piyasaya sürülmeden önce yani daha başlangıç aşamasındayken, ambalaj tasarımının değiştirilmesi hedeflenmektedir. Nöropazarlama araştırma ve uygulamalarının ilerleyen dönemlerde ambalaj tasarımı alanında kullanılan klasik yöntemlerin aksine çok daha etkili ve geçerli bir yöntem olarak kabul göreceği ve bilindik yöntemleri geride bırakacağı ön görülmektedir.