Morfologija, sintaksa i leksik glagoljskoga inventara samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku (1734. – 1878.) - Sandra Požar (Fluminensia: Journal for Philological Research, 2019)
Članak opisuje jezik Inventara samostana sv. Marije Magdalene u Portu na otoku Krku (1734. – 1878.), spomenika praktične pismenosti franjevaca trećoredaca glagoljaša. Prikazuju se morfološke osobitosti u Inventaru, sintaktičke značajke vezane uz atribut kao najzastupljeniju sintaktičku kategoriju u tekstu i slavenski leksički elementi. Na morfološkoj razini uočava se utjecaj južnijih čakavskih dijalektnih elemenata, što se nastavlja na inodijalektne utjecaje u fonologiji.