Few remarks on relations between Wladislaus of Opole and Moldova and Wallachia / Unele precizări la relaţiile dintre Władysław Opolczyk cu Moldova şi Ţara Românească - Sperka Jerzy (Tyragetia, 2019)
Articolul este consacrat relaţiilor dintre Władysław Opolczyk cu Moldova şi Ţara Românească. În primul rând, autorul face analiza originii primei soţiei a lui Władysław Opolczyk, Elizabeta, despre care este foarte puţin cunoscut în literatura istorică. Există două ipoteze în această privinţă. Conform primei, doamna provenea din Transilvania sau din Ţara Românească. Autorul susţine cea de a doua ipoteză, considerând-o fiica lui Alexandru Basarab. Władysław Opolczyk a fost implicat în politica moldovenească şi cea românească, dar cel mai mare merit al lui a fost atragerea imigranţilor din Rutenia, care ulterior au dat naştere unor familii de nobili, despre care autorul scrie mai detaliat.