Helsinská smlouva - internacionalizace severské spolupráce - Jaroslav Knot (Časopis pro Právní Vědu a Praxi, 2003)
Jestliže se v průběhu první dekády existence Severské rady objevovaly pochybnosti o její mezinárodně právní povaze (neexistence mezinárodní smlouvy, jakožto obvyklého instrumentu k založení mezinárodní organizace), pak rok 1962 tyto nejasnosti do jisté míry rozptýlil. Bylo by ovšem mylné domnívat se, že přijetím Helsinské smlouvy chtěly skandinávské země vyjít vstříc znalcům mezinárodního práva a s definitivní platností vyjasnit právní základ existence Severské rady.