‘Tombul’ Fındık Çeşidinde Olgunlaşmamış Kotiledonlardan Somatik Embriyo Oluşumu - Ahmet Aygün; Bekir Şan; Veli Erdoğan (Journal of Agricultural Sciences, 2009)
Açıkta tozlanan „Tombul‟ fındık çeşidinde, 6-benziladenin‟ in BA , 2,4- diklorofenoksiasetik asit 2,4-D ve Naftalenasetik asit NAA ile kombinasyonlarının ve kotiledon olgunlaşma düzeyinin somatik embriyo oluşumu üzerine etkileri incelenmiştir. Olgunlaşmamış kotiledon eksplantları hasattan 45 gün 1 Temmuz ve 30 gün 15 Temmuz önce alınmıştır. En yüksek somatik embriyo oluşumu %66.7 ve eksplant başına en yüksek somatik embriyo sayısı 5.5 1.0 mg·L-1BA, 0.5 mg·L-1 NAA ve 250 mg·L-1 L-glutamin ilave edilmiş ½ makro element içeren Murashige ve Skoog MS temel besin ortamından elde edilmiştir. Somatik embriyo oluşumu üzerine hasattan 45 gün önce alınan kotiledonların 30 gün önce alınanlara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir