Starševski strah pred cepljenjem - Katarina Merše Lovrinčević; Bojana Filej (Revija za Zdravstvene Vede, 2022)
Cepljenje po svetu velja za enega izmed največjih dosežkov javnega zdravja, vendar se v Sloveniji, tako kot v drugih državah, povečuje število staršev, ki zavračajo cepljenje. Strah večinoma izvira iz nedostopnih, nepravilnih, konfliktnih in negativnih informacij o cepivih in njihovih stranskih učinkih, ki imajo lahko dolgoročne posledice za otroke. Z namenom, da bi ugotovili razloge za necepljenje otrok, smo pregledali znanstvene članke, ki so bili objavljeni v obdobju 2008 do 2019 v podatkovnih bazah SAGE, SpringerLink, ProQuest, PubMed, MEDLINE, ScienceDirect in Wiley Online Library. Izmed 5376 identificiranih objav smo v končno analizo vključili 15 člankov. Ugotovili smo, da so najpogosteje izraženi vzroki za strah pred cepljenjem: neželeni stranski učinki cepiv, ki vključujejo razvoj drugih bolezni in motenj, nevarne vsebine v cepivu, vnos virusa v telo ter negativne osebne izkušnje staršev in sorojencev. Dejavniki, ki povečujejo strah staršev pred cepljenjem, se lahko prelevijo v razloge za necepljenje otrok.