تأثیر سطوح مختلف شوری بر شاخص‌های جوانه ‏زنی 20 ژنوتیپ جدید کینوا - مهرزاد طاووسی; زینب عنافجه; جواد مهدوی مجد (تنش های محیطی در علوم زراعی, 2021)
به‌منظور دستیابی به ارقام متحمل کینوا به شوری برای شرایط آزمایش‏های زراعی، و نیز بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر شاخص‌های جوانه‌زنی بذر کینوا، آزمایشی در قالب یک طرح بلوک کامل تصادفی بصورت فاکتوریل با چهار تکرار در سال 1396 و در آزمایشگاه تحقیقات زراعی و باغی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان طراحی و اجرا گردید. تیمارها شامل ترکیبی از چهار سطح شوری صفر، کم، متوسط و زیاد (به ترتیب به میزان 0، 100، 200 و 300 میلی‏مولار کلرید سدیم) و 20 رقم کینوا بودند. نتایج نشان ‌داد مقادیر مختلف شوری بر درصد جوانه‏زنی، شاخص‏ سرعت جوانه‏‌زنی، ضریب سرعت جوانه‌‏زنی، متوسط زمان‏ جوانه ‏زنی و شاخص قدرت گیاهچه ارقام مختلف تاثیر بسیار معنی‌دار داشت (p < 0.001). بنحوی که در سطح بدون شوری: ارقام Santamaria، Titicaca، Red carina، Q12، Q22، Q31، Q102 و 882051، در سطح شوری کم و متوسط: ارقام Santamaria، Titicaca، Red carina، Q12، Q22، Q31، Q101، Q102 و 882051، و در سطح زیاد: ارقام Santamaria، Titicaca، Q102، Q12 و 882051، در تمامی شاخص‏های جوانه ‏زنی برتری نشان دادند. به طور کلی، ارقام Santamaria، Titicaca، Q102، Q12، Q31 و 882051 در سطوح مختلف شوری در گروه متوسط تا قوی قرار گرفتند. این امر حاکی از پایداری مولفه‏ های جوانه‏‌زنی این ارقام در شرایط متفاوت محیطی است. بنابراین می‏توان این گروه از ارقام را بعنوان ارقام امیدبخش جهت آزمایش‏های مقدماتی مزرعه‏ای معرفی نمود.