ШАХРАЙСТВО НА ПІДПРИЄМСТВАХ: ВИДИ, КРИТЕРІЇ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ - Ольга Стецюк; Володимир Чубай (Економіка та суспільство, 2023)
У статті розглянуто теоретико-концептуальні аспекти шахрайства, виокремлено критерії ідентифікації та розрізнення фінансово-економічного шахрайства від помилки та описано суть кожного критерію. Запропоновано удосконалену класифікацію видів фінансово-економічного шахрайства за допомогою якої їх можна систематизувати залежно від об’єкта та суб’єкта шахрайських дій, характеру розрахунків, способу вчинення шахрайських дій та інструментів здійснення шахрайств. Залежно від груп суб’єктів, залучених до вчинення шахрайських дій, виділено основні типи шахрайства. У статті обгрунтовано чинники виникнення шахрайства на підприємстві та удосконалено візуалізацію елементів шахрайства. Наведено статистику щодо шахрайств в Україні та світі.