Historische plaats en achtergrond van bucer’s geschrift 'von der waren seelsorge unnd dem rechten hirtendienst' (1538). - W. van't Spijker (In die Skriflig, 1985)
Over de historische situatie rondom het ontstaan van Bucer’s geschrift “Von der waren Seelsorge” hebben zij, die ons het leven van de grote Straatsburgse Reformator hebben beschreven ons of in het geheel niet, óf slechts zeer summier de gegevens verschaft. J. W. Baum noemt het werk alleen in een chronologisch overzicht van de geschriften van Bucer (1). Hij zwijgt erover in de eigenlijke biografie. G. Anrich bespreekt wel gedachten uit het werk, zonder het evenwel te noemen. (2) H. Eells noemt het slechts terloops en wijst dan op de betekenis, die het boek kreeg voor de ontwikkeling van de latere protestantse pastoraaltheologie. (3) J. Courvoisier wijdt in zijn studie over de historische ontwikkeling van het kerkbegrip bij Bucer wel een afzonderlijk hoofstuk aan het geschrift, maar boven een beknopte analyse ervan komt het niet uit. Aan het eind van deze analyse maakt hij wel de opmerking, dat het geschrift “Von der waren Seel sorge” bijna voldoende zou zijn om de ecclésiologie van Bucer weer te geven, maar de historische plaat van het geschrift wordt niet duidelijk in het geheel van de ontwikkeling in het kerkbegrip van Bucer en teen de achtergrond van de historische omstandigheden in Straatsburg. (4) Het meest uitvoerig worden we voorgelicht door F. Wendel in zijn uitnemende studie over de kerk van Staatsburg gedurende de belangrijke jaren 1532-1535 (5), door G. Anrich in zijn opstel over “Ein Bedacht Bucers iiber die Einrichtung von “Christlichen Gemeinschaften” (6) en door W. Bellardi in zijn geschiedenis van de “Christlichen Gemeinschaft” in Straatsburg. (7)