Аналіз особливостей оперативного планування протиповітряної оборони Сухопутних військ Об’єднаних сил за стандартами НАТО - О.В. Філіппенков; В.І. Самоквіт; М.М. Адамчук; Г.М. Дементіюк (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
Проведено аналіз особливостей організації та здійснення  оперативного планування протиповітряної оборони (ППО) сухопутних військ (СВ) об’єднаних сил за стандартами НАТО. На прикладі угруповання об'єднаних сил (ОС) США наведений розподіл обов’язків щодо планування ППО між командуванням ОС та його функціональними складовими. Визначені основні складові ППО СВ в складі угруповання ОС США. Показано, що Командування ППО СВ несе загальну відповідальність за планування операцій з ППО та  протиракетної оборони (ПРО) сухопутної компоненти ОС, координацію і синхронізацію планування на рівні армійського корпусу та дивізії. Проведено аналіз організації планування ППО/ПРО на рівні армійського корпусу СВ та бригади ППО СВ на театрі воєнних дій (ТВД). Показано, що можливості бригади ППО на ТВД дозволяють організувати планування на рівнях командування ППО СВ та армійського корпусу. Складено узагальнену схему процесів планування ППО/ПРО сухопутної складової ОС на ланках управління від Командування ОС до батарей ППО СВ.  Визначено, що ключовими документами з планування ППО є список важливих об’єктів  та список прикриття, розроблення яких є динамічним та інтерактивним процесом відповідно до етапу (фази) операції. Визначені взаємопов’язані етапи розроблення списку об’єктів прикриття та надано характеристику методів які для цього використовуються.