Методика дослідження фазованих антенних решіток у системі автоматизованого проектування CST Studio Suite - А. С. Дудуш; Д. О. Стернат; О. С. Вішарь (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2024)
Аналітичні методи дають представлення про характеристики антени за припущення, що вона ізольована від впливу зовнішніх факторів. У сучасних умовах такі методи не дозволяють здійснити якісне проектування антенних випромінювачів для використання у складі фазованих антенних решіток (ФАР). Тому світовим трендом є широке використання на етапі проектування сучасних систем автоматизованого проектування (САПР), як, наприклад, CST Studio Suite, що дає можливість отримати максимально точні параметри елементів та вузлів складної системи до етапу розробки. У статті запропонована методика дослідження ФАР Х-діапазону з урахуванням взаємного впливу елементів у САПР CST Studio Suite. Приведено опис основних етапів методики: створення CAD-моделі антенного випромінювача з урахуванням характеристик та параметрів матеріалів; розбиття структури антенного випромінювача з використанням відповідних сіток (тетрагедральної або гексагедральної); розрахунок характеристик направленості антенного випромінювача відповідним обчислювачем (у часовій або частотній областях) та методом (FIT, FEM, MOM); створення структури ФАР з використанням пакету System Assembly and Modeling (SAM); розрахунок характеристик направленості ФАР з урахуванням характеристик направленості антенних випромінювачів та їх взаємного впливу.