Ortaöğretim Öğrencilerinin Osmanlı Arşivinde Bulunan Hazine-i Evrak Daimi Sergi Alanına İlişkin Görüşleri - Muhammet Ahmet Tokdemir (Turkish History Education Journal, 2020)
Arşivcilerin belge muhafazası ve belgelerin araştırmacılara ulaştırılması görevlerinin yanı sıra, tarih öğretimine katkı sağlamaya yönelik eğitimci rolleri de vardır. Hazırlanan sergiler ve kataloglar, müzecilik faaliyetleri gibi kültürel işlevlerin yanı sıra arşivler hazırladıkları eğitim içerikleri ve çeşitli konulardaki atölye çalışmaları ile eğitim alanındaki işlevlerini yerine getirirler. Ülkemizde Devlet Arşivleri Başkanlığı bünyesinde kurulmuş olan Hazine-i Evrak Daimi Sergi Alanı arşivlerin hem kültürel hem de eğitsel işlevlerinin bir arada yürütüldüğü mekânlardan biridir. Bu çalışmada kuruluşundan beri 30 bine yakın öğrencinin ziyaret ettiği sergi alanından kısaca bahsedilecek ardından Daimi Sergi Alanını ziyaret eden öğrencilerin Sergi Alanına ilişkin görüşlerine yer verilecektir. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve grup görüşmesi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin sergi alanını beğendiği, sergi alanındaki görsellerden etkilendiği, tarih derslerinde işlenen konular hakkındaki belgelere daha çok ilgi gösterdiği ve tarih derslerinde belge kullanılmasını istediği tespit edilmiştir.